Historische stad
aan de Vecht

Op ontdekkinstocht
door Weesp

Zicht op het oudste stukje Weesp

De geschiedenis van Weesp is onlosmakelijk verbonden met bier, jenever en chocolade. Eeuwenlang zorgden ze voor de economische groei van Weesp. Vanwege het schone Vechtwater ontstond aan het einde van de middeleeuwen een groot aantal bierbrouwers en jeneverstokerijen in de stad. Op haar hoogtepunt zo’n 60 stokerijen en evenzoveel brouwers. Weesper bier en jenever waren wereldberoemd. Het verhaal gaat dat de VOC alleen jenever uit Weesp aan boord wilde. Helaas was de concurrentie groot en nam Schiedam de eerste plek van Weesp in de 18e eeuw over.



Statige herenhuizen langs de Vecht

Molen
De Vriendschap

Hier werd in 2015 het recept voor Anker jenever –het bekendste jenevermerk uit Weesp– door de 29-jarige molenaar nieuw leven ingeblazen. Het graan voor de jenever maalt hij hier zelf, samen met vier andere molenaars. Niet alleen jenever kwam terug in Weesp. In 2008 kreeg de stad –na 100 jaar– weer haar eigen bier: Wispe, gebrouwen door drie broers uit Weesp. Weesp kent meer producten van het goede leven. Aan de rand van de stad liggen een aantal biologische boerderijen, waar je bij de boer fijne kazen, seizoensgroenten en -fruit zó van het land koopt. Ook dat is het goede leven!

Sporten

Tegenover de molen aan de overkant van de Vecht ligt een aantal sportvelden, o.a. van de hockeyclub en de handbalvereniging. En niet te vergeten de manege en er tegenover een kleine gezellige jachthaven mét jeugdzeilclub. ’s Zomers zeilen kinderen hier in hun optimistjes over de Vecht. Weesp heeft een rijk verenigingsleven, alle sportclubs zijn vertegenwoordigd; van voetbalclub, roeivereniging en tennisclub tot golfbaan en zwembad met spa wellness. Voor elk kind en elke volwassene wat wils!

Torenfort aan de Ossenmarkt

Weesp is onderdeel van de Hollandse Waterlinie en de Stelling (verdedigingslinie) van Amsterdam. Na de Franse belegering in 1672 werd de verdediging van Weesp, op last van Amsterdam, flink uitgebreid met vier bastions. Door geldgebrek werden maar twee van de vier bastions van de vesting voltooid. Weesp is nog altijd een vestingstadje. Wat je hier nu nog van ziet, zijn de twee bastions en het Torenfort op de Ossenmarkt. Verder langs de Vecht kom je bij Fort Uit en Meer.

Vuurlinie huisjes

Vanuit de vesting Weesp moest men vrij met kanonnen op een naderende vijand kunnen schieten. Om die reden mocht er niet in het schootsveld worden gebouwd. Omdat de stad groeide, was er wel behoefte aan uitbreiding. Het stadsbestuur besloot toch om woningen buiten de vesting te bouwen tegenover de bastions. Dat worden de voor Weesp karakteristieke Vuurlinie huisjes. Ze stonden letterlijk in de vuurlinie. Wel zijn ze van hout, zodat ze makkelijk platgebrand konden worden wanneer de vijand aan de grens van de stad zou staan.

Scholen:voor elk wat wils

In totaal telt Weesp zes basisscholen verspreid over de stad, die verschillende soorten onderwijs aanbieden. Aan de Singel vind je een christelijke en een openbare school. Ook heeft Weesp twee middelbare scholen, waarvan één met het predicaat Excellente School. In de eerste fase van Weespersluis komt straks een brede school, waarin twee nieuwe basisscholen komen. De bouw van de Brede School Weespersluis is eind 2019 gestart. Naar verwachting opent de school begin 2021 zijn deuren op de nieuwe locatie.


Sfeervol centrum

Weesp is een authentieke stad met een sfeervol centrum. Op de fijne terrassen aan het water kun je onder het genot van een drankje genieten van de bootjes die langsvaren. Je doet boodschappen bij een van de vele speciaalzaken in de gezellige winkelstraat of brengt een bezoek aan het knusse theater en filmhuis; de City of Wesopa. Uit eten kan bij een van de vele restaurants; van gezellige eetcafés tot restaurants in het topsegment. Een leuk weetje waar een Weesper trots op is: Weesp heeft nog altijd meer cafés per hoofd van de bevolking dan Amsterdam. Niet voor niets brengt de bekende Weesper Middas Dekkers, met zijn nieuwste boek ‘Volledige vergunning’, een ode aan het bruine café.

Authentieke vestingstad

Weesp, gebouwd op bier en jenever, had in de 18 e eeuw de ambitie om uit te groeien tot een veel grotere stad dan het nu is. Dat zien we tot op de dag van vandaag weerspiegeld in het grote stadhuis. Dit pand werd aan het einde van de 18e eeuw gebouwd van de belasting op onder andere alcoholische dranken. Toen Schiedam de eerste positie als jeneverstad overnam, leken de economische hoogtijdagen voorbij. Weesp bleef een authentieke knusse stad. Waar, ondanks de plannen die in de jaren zestig van de vorige eeuw werden gemaakt om de binnenstad deels te slopen, de oude steegjes en straatjes uit de middeleeuwen behouden zijn gebleven. Weesp heeft haar charme als oude vestingstad aan de Vecht weten te behouden.